Jaké výhody mají procházky se psem

Pro celkové zdraví je nezbytný čerstvý vzduch. Pojďme se podívat na výhody, které procházky vašeho psa mohou zlepšit nejen zdraví vašeho psa, ale i vaše!
 
Mnoho milujících páníčků bere své psy na každodenní procházky jako součást pravidelného cvičení jak pro ně samotné, tak pro jejich chlupaté kamarády. Jak se ukázalo, je to nezbytné pro pohodu vašeho psa a fyzická aktivita je dobrá i pro vás!
 
Ale jaké jsou výhody každodenního chození se svým nejlepším přítelem? Pojďme se podívat na to, jak může dostatek pohybu a čerstvého vzduchu vašemu čoklovi pomoci.
 
 
Jaké má výhody procházka s vaším psem?
Psi potřebují duševní a fyzickou stimulaci a procházka je skvělý způsob, jak jí docílit. Denní rutina, která zahrnuje venčení psa, je dobrá pro vás i vašeho psa. Pojďme si rozebrat, jak to pomáhá zlepšit pohodu pro vás oba.
 
Trávit čas se svým nejlepším přítelem je vždy dobrá věc pro vaše i jeho zdraví, ale zde je několik způsobů, jak to vašemu pejskovi opravdu pomůže.
 
 
Řízení hmotnosti: Stejně jako u lidí je obezita velkým problémem pro domácí mazlíčky. Ve skutečnosti podle zprávy Asociace pro prevenci obezity domácích zvířat z roku 2023 má asi 59 % psů a 61 % koček v Evropě nadváhu nebo obezitu.
 
A stejně jako u lidí je řešením problému pravidelné cvičení v kombinaci s konzumací zdravých potravin v mírném množství. Pravidelné procházky jsou součástí zdravé rutiny pro regulaci hmotnosti.
 
 
Zdraví kloubů: Osteoartritida je běžný typ artritidy, který přichází se stárnutím. To platí i pro vaše domácí mazlíčky. Imobilita spojená s artrózou je poměrně častým zdravotním problémem u starších psů.
 
Pokud je váš pes příliš dlouho sedavý, jeho klouby mohou ztuhnout a budou bolestivější. Udržování těchto kloubů v pohybu pravidelnou chůzí může pomoci zmírnit bolest spojenou s osteoartrózou.
 
 
Regulace hladiny cukru v krvi: Pravidelné procházky vašeho psa pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a snižují inzulínovou rezistenci. Mezi zdravotní přínosy fyzické aktivity plynoucí z pravidelné procházky patří skutečnost, že dlouhá procházka pomůže zvýšit citlivost vašeho psa na inzulín, což znamená, že jeho tělo bude schopno efektivněji regulovat hladinu cukru v krvi.
 
 
Zdravé trávení: Několik studií prokazuje, že pravidelná chůze pomáhá regulovat trávicí trakt. Upravuje mikrobiom střeva tím, že zvyšuje počet prospěšných bakterií. Studie také ukazují, že podporuje pohyb v žaludku a střevech, což pomáhá regulovat pohyby střev.
 
 
Zdraví močových cest: Vzhledem k tomu, že váš psí kamarád si pravděpodobně několikrát uleví i během krátké procházky, každodenní chůze pomáhá podporovat zdraví močových cest. Pokud je moč v močovém měchýři dlouhou dobu, je pravděpodobnější, že dojde k infekci. Pravidelné vyprazdňování močového měchýře pomáhá předcházet vzniku nepříjemných a potenciálně nebezpečných infekcí.
 
 
Mentální stimulace: Váš pes dostane příležitost prozkoumat svět a vidět nějaké nové situace na své každodenní procházce. To výrazně zlepšuje jeho duševní zdraví. Může očichat, aby zjistil, kdo byl v sousedství, a může být také schopen komunikovat s jinými psy nebo lidmi. To vše mu poskytuje mentální stimulaci a navíc s vámi může trávit čas, což posiluje vaše pouto.
 
 pes-na-voditku-02
 
 
Snižuje nežádoucí chování: Psi se přirozeně zapojují do určitého chování, které my lidé máme tendenci považovat za destruktivní. To zahrnuje lov, mrhání a zkoumání, vyskakování na lidi a toulání se.
 
Pravidelná chůze dává vašemu psovi šanci zapojit se do správného chování, aniž by byla destruktivní. Pomáhá také uvolnit nahromaděnou energii a unaví vašeho nejlepšího kamaráda, psychicky i fyzicky. To se rovná lépe vychovanému psovi. Navíc to omezuje určité negativní chování při hledání pozornosti, protože s vámi začíná trávit čas, a to je skvělé pro jeho emocionální zdraví.
 
 
Pomáhá při socializaci: Dostat psa z domu a seznámit ho s jinými lidmi a zvířaty na každodenních procházkách pomáhá socializovat vašeho psa. Učí se vhodnému způsobu interakce s ostatními lidmi nebo zvířaty, díky čemuž je také lépe vychovaný. Je to nejjednodušší způsob, jak zajistit, aby váš pes byl dobrým přítelem.
 
 
Výhody procházek se psem pro vás
Venčení psů není jen pro psy! Pejskaři také těží z každodenních procházek se svými nejlepšími přáteli. Zde je jen několik výhod:
 
 
Výhody zdraví
Stejně jako u vašeho psa vám pravidelné procházky mohou pomoci předcházet obezitě. Pravidelné procházky se psem vám mohou pomoci snížit váhu. Ve skutečnosti jedna studie zjistila, že pejskaři byli méně obézní než jejich sousedé, kteří psa nevlastní.
 
Kromě toho, že vám pomůže shodit nějaké to kilo navíc, výzkumy ukazují, že pravidelná chůze pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Může také pomoci snížit riziko některých druhů rakoviny a cukrovky druhého typu.
 
 
Emoční a psychologické výhody
Venčení psů přináší nejen fyzické zdravotní výhody pro páníčky domácích mazlíčků, ale také přináší významné emocionální a psychologické výhody pro majitele psů. V jedné studii majitelé psů uvedli, že se cítí šťastní, když si jejich pes užívá procházky. Zažili také více sociálních interakcí na procházkách se psem.
 
V jiných studiích byli pejskaři považováni za přátelštější a přístupnější než lidé bez psů. Zlepšilo se jim sebevědomí a dokonce zažili méně stresu. Navíc pouhé hlazení psa může snížit hladinu stresu a snížit krevní tlak.
 
 
Jak často byste měli venčit svého psa?
Jak moc byste měli svého psa venčit, závisí na jeho věku, velikosti a zdravotním stavu. Před zahájením cvičení je vždy dobré poradit se se svým veterinářem. Jak již bylo řečeno, existuje několik obecných pokynů, které můžete použít, abyste mohli začít.
 
Štěňata
Štěňata mají menší výdrž než dospělí psi a potřebují přestávku na nočník každé dvě až čtyři hodiny. To znamená, že nebudou moci jít na velmi dlouhou procházku, ale na druhou stranu budou muset chodit ven častěji.
 
Je také důležité, aby se vaše štěně pohodlně chodilo na vodítku, než vyrazíte do skutečného světa.
 
Chcete-li začít se štěnětem jít dvakrát nebo třikrát denně na 10minutovou procházku. Držte se krátkých, častých procházek a nechoďte příliš daleko a příliš rychle.
 
 
Dospělí psi
U dospělých psů, jak dlouho byste měli chodit, závisí na jejich obecné kondici. Pokud váš pes není ve formě nebo není příliš aktivní, 10–15 minutová procházka je dostačující pro začátek. Pokud je váš pes ve zdravotní kondici, postupně prodlužujte délku procházek nebo ho začněte venčit častěji.
 
 
Senioři
Cvičení je důležitou součástí udržení zdraví psa seniora. Každodenní procházky jim navíc pomáhají udržovat je v duševní kondici. Starší psi mohou mít samozřejmě více zdravotních problémů, které mohou vyžadovat více přestávek při procházkách nebo kratších procházkách.
V závislosti na jejich zdravotních problémech můžete dokonce zvážit vzít si s sebou vůz nebo kočárek pro případ, že by potřebovali svézt. Před zahájením cvičebního programu se vždy poraďte se svým veterinářem. Mohou vám také poradit, jak s vaším psem postupovat.
 
 
Chůze v rámci komplexního plánu wellness
Procházky se psem jsou zdravou součástí vašeho životního stylu pro vás i vašeho mazlíčka. I jen na krátkou procházku můžete pro sebe a svého pejska udělat zázraky. A co víc, pěkná procházka může a měla by být zábava pro vás i vašeho psa. Když zkombinujete každodenní procházky se zdravou stravou a pravidelnými návštěvami veterináře, přispějete k tomu, že budete mít dlouhý, šťastný a zdravý život se svým nejlepším kamarádem.
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz