Proč pes pije více vody než obvykle

Psi pijí vodu velice chaoticky a nepravidelně, zkrátka když mají žízeň, takže někdy může být velice těžké zjistit, kolik vody do sebe za den dostanou.
Většina psů potřebuje cca. 100 ml tekutin na kilogram tělesné hmotnosti denně, takže pes o hmotnosti 10 kilogramů potřebuje každý den okolo 1 litru čisté vody.
 
Opravdu aktivní nebo kojící psi mohou potřebovat více a štěňata obecně pijí více než dospělí psi.
Pokud váš pes pije mnohem víc, může to signalizovat zdravotní problémy.
 
Proč má váš pes stále žízeň?
Kolik váš pes vypije za den vody ovlivňuje mnoho věcí, od počasí přes fyzickou aktivitu až po kvalitu stravy. Pro svůj vlastní klid vybírejte pro svého psího parťáka ty nejlepší granulekonzervy nebo i pamlsky.
 
Řiďte se zdravým rozumem, jestli váš pes pije tak nadměrné množství vody, že si této změny všimnete, je pravděpodobně čas si promluvit s veterinářem, který se za pomoci několika testů může dostat k příčině zvýšené žízně vašeho psa.
 
 
proc-pije-pes-vice-vody-nez-obvykle-02
 
 
Několik důvodů, proč by váš pes mohl mít neobvyklou žízeň:
 
Dehydratace
Horké letní dny, hry, cvičení, nemoci, infekce - to vše může u psů vést k dehydrataci a přimět je k hledání vody. Spolu se zvýšenou žízeň příznaky, že váš mazlíček může být dehydratován, zahrnují: letargii; suché dásně a jazyk; a silné sliny v podobě hlenů.
 
Dehydratace se může rychle stát život ohrožující, takže pokud máte podezření, že je váš pes velmi dehydrovaný, okamžitě vyhledejte veterinární péči. Pokud se váš pes zdá být mírně dehydrovaný, ale nevrací, dávejte svému domácímu mazlíčku malé množství vody - jednu čajovou lžičku pro malého psa, 1-2 lžíce pro větší psy - každých deset minut po dobu několika hodin. Nenechte svému pejskovi volný přístup k velkému množství tekutin, když je dehydratovaný, příliš rychlé pití by mohlo způsobit zvracení.
 
Nemoc
Mnoho nemocí může vést k nadměrné žízni nebo dehydrataci vašeho psa, včetně cukrovky, Cushingovy choroby, rakoviny, průjmu, horečky, infekce, onemocnění ledvin nebo onemocnění jater. 
 
Někdy to však nemusí být samotná nemoc, která způsobuje nadměrnou žízeň, ale lék používaný k jeho léčbě. Poraďte se svým veterinářem o lécích podávané vašemu pejskovi a jeho vedlejších účincích. Pokud stojí léky za žízní vašeho psa, veterinář může být schopen snížit dávku nebo změnit medikaci.
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz