Co dělat když vaše kočka nechce jíst

Lidé vtipkují o kočkách a jejich rafinovaných stravovacích návycích, ale ve skutečnosti je to vážný problém, pokud vaše kočka nebude jíst.
 
Ačkoli se odmítnutí jídla týká všech domácích zvířat, pro kočky to může být nebezpečnější. Když zvířata nejí dostatečně, musí se spoléhat na své tukové zásoby energie. Předtím, než může být uložený tuk použit jako palivo, musí být zpracován játry. Tento krok vyžaduje odpovídající přísun bílkovin.
 
S rychlým úbytkem hmotnosti u kočky, která přestane jíst, se zásoby bílkovin brzy vyčerpají a játra jsou přemožena veškerým tukem. To má za následek nebezpečný stav známý jako jaterní lipidóza, který může vést k selhání jater.
 
Ztráta chuti k jídlu u kočky často naznačuje nemoc, proto byste se měli obrátit na svého veterináře, jakmile si všimnete změny stravovacích návyků vaší kočky. Čím rychleji na problém zareagujete, tím lépe budete moci dělat něco, co vám pomůže.
 
 
Proč vaše kočka nejí
 
Nemoc
Ztráta chuti k jídlu je jedním z klíčových indikátorů toho, že něco není v pořádku. Pokud tedy kočka náhle přestane jíst, dávejte pozor. Může za to řada různých stavů, včetně infekcí, selhání ledvin, pankreatitidy, střevních potíží a rakoviny. Ale to není vždy vážné - něco tak jednoduchého jako bolest zubů může způsobit, že vaše kočka přestane jíst.
 
Nedávné očkování
Všimli jste si, že vaše kočka ztratila chuť k jídlu krátce poté, co jste ji vzali veterináři k rutinnímu očkování? Pokud ano, důvodem, proč vaše kočka nejí může být nepříznivá reakce na očkování. Přestože vakcíny jsou záchranou pro miliony zvířat, u některých způsobují vedlejší účinky. Ztráta chuti k jídlu patří mezi častější z těchto nežádoucích účinků, které jsou obvykle dočasné a mírné.
 
Cestování a neznámé okolí
Stejně jako mnoho lidí je mnoho koček stvořeními zvyku. Takže změna v rutině může mít za následek ztrátu chuti k jídlu. Některá zvířata navíc trpí pohybovou nemocí při cestování autem nebo letadlem, což může vést k nevolnosti a odmítnutí jíst.
 
Psychické problémy
Pokud váš veterinář zjistí, že vaše kočka není fyzicky nemocná, může být důvodem proč vaše kočka nejí úzkost nebo deprese. Změny v domácnosti mohou být pro citlivé kočky rušivé a někdy mohou noví lidé nebo změny ve známých harmonogramech ovlivnit emoční pohodu kočky. Nebo by vaše kočka mohla být jen vybíravý jedlík. Mějte na paměti, že kočkám obecně trvá dlouho, než se přizpůsobí novým druhům potravy, takže viníkem může být nedávná změna ve stravě.
 
Co můžete udělat
Ať je vaše kočka nemocná, úzkostná nebo prostě vybíravá, nezapomeňte, že úplné odmítnutí jídla může mít zničující následky. Takže i když se snažíte přimět vaši kočku dodržet dietu předepsanou lékařem, nikdy nenuťte svou kočku, aby jedla určitý druh jídla.
 
Pokud je nemoc důvodem, proč vaše kočka nejí, ve spolupráci s veterinářem navrhněte nejlepší režim pro vás a vašeho mazlíčka. To může zahrnovat změnu typu nebo konzistence potravin; některé kočky mohou být lákány k jídlu nabídkou konzervovaných potravin, pokud jim není dobře. V extrémnějších případech mohou veterináři předepisovat léky, které působí jako stimulanty chuti k jídlu, nebo doporučit, aby vaše kočka byla krmena injekční stříkačkou v tekuté stravě. Nebo může veterinář doporučit umístění krmné trubice, aby byla zajištěna adekvátní výživa. 
 
Pokud nemoc není viníkem, můžete se pokusit povzbudit kočku k jídlu.
Možná jste objevili, že některá jídla, jako jsou játra nebo konzervovaný tuňák, mohou u některých koček působit jako stimulanty chuti k jídlu. Nezapomeňte tyto potraviny nabízet pouze v malém množství. Velké množství může vašemu domácímu mazlíčku ublížit tím, že způsobí nedostatky nebo nadbytek některých vitamínů.
 
Místo toho, abyste se spoléhali na potravu lidí, zkuste svou kočku povzbudit, aby jedla komerční konzervy. Možná zjistíte, že ohřátí jídla nebo smíchání s rybím olejem, vývarem (ujistěte se, že neobsahuje cibuli, která je pro kočky toxická) nebo vařeným vejcem může vaši vybíravou kočku lákat k jídlu.
 
Pokud vaše kočka stále nebude jíst, vezměte jí jídlo a poskytněte čerstvé jídlo později během dne. Pokud jídlo necháte ztuhnout a zatuchne, může se vaše kočka v budoucnu naučit vyhýbat se mu.
 
Pokud vaše kočka konzumuje výhradně lidské jídlo, nezapomeňte na svého mazlíčka přejít po několik týdnů smícháním krmiva s oblíbenými lidmi vašeho mazlíčka s krmivem pro kočky. Postupem času byste měli být schopni měnit poměr, dokud váš mazlíček nebude jíst pouze krmivo pro kočky.
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz