Odborníci varují před konzumací čokolády u psů

S odborníky a veterináři jsme probírali problematiku, jak moc je nebezpečná čokoláda pro vaše pejsky:
  • Jak velké množství čokolády je pro psy jedovaté?
  • Co dělat, když váš pes jí domácí čokoládu?
  • Kolik čokolády by zabilo psa?
  • Co dělat, když pes sní čokoládu?
 
Čokoláda je pro psy extrémně nebezpečná a její konzumace může způsobit vážné onemocnění nebo v některých případech smrt. Čokoláda je pro psy toxická, protože obsahuje chemikálii zvanou theobromin, kterou psi nemohou trávit tak jako lidé.
 
Theobromin je v čokoládě toxická látka a je velmi podobná kofeinu. Obě chemikálie se u lidí používají jako dilatátor krevních cév, relaxant hladkého svalstva a srdeční stimulant, ale psi je nedokážou zpracovat stejným způsobem. Psi jsou na účinky těchto složek mnohem citlivější.
 
Jak moc je čokoláda jedovatá pro psy?
Každá čokoládová tyčinka je jiná, s různým množstvím theobrominu. Čím je čokoláda tmavší, tím pádem více hořká, tím větší nebezpečí pro vašeho psa představuje. Příkladem vysoce koncentrované čokolády je čokoláda na pečení, protože obsahuje 130-450 mg theobrominu, zatímco průměrná mléčná čokoláda obsahuje 44-58 mg.
 
Co dělat, když pes sní čokoládu?
Jakmile zjistíte, že váš pejsek si pomlsal na čokoládě, existuje několik faktorů, které musíte vzít v úvahu. Nejprve podle obalu, který snad po konzumaci zůstal, zjistěte o jaký druh čokolády šlo a kolik jí pes snědl. Jakmile budete toto vědět, kontaktujte co nejdříve svého veterináře a požádejte ho o radu, ať už je v ordinaci nebo mimo jeho pracovní dobu. Rozhodně tento krok nepodceňujte.
 
Zkušení pejskaři vědí, když pejskovi dostanou do tlamy plnotučnou hořčici, tak spolehlivě vyvolají zvracení.
To zajisté pomůže, když pejska přistihnete, jak se právě láduje čokoládou.
 
Jak může čokoláda psům ublížit?
Účinky čokolády na psy mohou být fatální. Příznaky a symptomy se mohou lišit v závažnosti v závislosti na typu požité čokolády. Váš pes může zažít následující:
  • Zvracení
  • Průjem
  • Lapání po dechu
  • Neklid
  • Nadměrné močení
  • Zvýšená tepová frekvence
  • Zvýšená žízeň

V závažných případech může váš pes zaznamenat svalový třes, záchvaty a srdeční selhání. Psi mohou také zaznamenat komplikace zvracení, jako je aspirační pneumonie.

Kolik čokolády může pes sníst?
Jakákoli konzumace čokolády může být pro psy toxická, ale přibližně 500 g mléčné čokolády je jedovatých pro psa, který váží 10 kg. Průměrná čokoládová tyčinka obsahuje 56g-85g mléčné čokolády.
 
I když si mnozí z nás často pochutnáváme na čokoládě a sladkých pamlscích, je důležité, abychom psy hlídali a chránili je.
 
Mnohem lépe vašemu pejskovi prospějete, když mu koupíte pamlsek, který je plný masa a ještě je prospěšný chrupu a dásním
 
 
 
     
 
 
 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz