Proč pes nejí jeho hlavní jídlo, ale miluje pamlsky

Každý páníček dá rád svému psímu miláčkovi pár pamlsků, když si to zaslouží, nebo pouze jen proto, když se na něj pejsek roztomile podívá.
 
I když je to všechno vypadá nádherně, pes své pamlsky miluje, pamlsky by měly být vždy doslova jen pamlsek. Váš pes se nikdy nebude cítit šťastně a zdravě, pokud bude přežívat pouze na pamlscích, potřebuje zdravé a vyvážené krmivo, aby se mu dobře dařilo.
 
Ale co se vlastně děje, když váš pes vyloženě odmítá jíst jeho hlavní jídlo, ale s radostí hltá všechny ty pamlsky nebo zbytky od stolu?
 
Existuje mnoho důvodů, proč se to děje, ale celkově vzato je to rozhodně známka toho, že něco není v pořádku, takže je důležité pokusit se zjistit, co je špatně.
 
Pokusíme se vám pomoci přesně zjistit v čem je problém a jak můžete přimět vašeho pejsana, aby znovu miloval své jídlo a pokaždé vylizoval svou misku.
 
 
Proč můj pes nejí hlavní jídlo, ale cpe se pamlsky?
Pes, který prostě nejí své jídlo, je pro svého pána skutečným stresem, koneckonců chcete, aby váš pes své jídlo miloval.
 
Pokud váš pejsan nejí, ale stále se věnuje pamlskům nebo dokonce vaší zbylé nedělní pečínce, označuje se to jako částečná anorexie. To znamená, že váš pes neodmítá všechny druhy jídla, ale rozhodně nejí dost své vyvážené potravy, aby byl zdravý. Pojďme tedy probrat situace, proč váš pes odmítá svou potravu.
 
 
Přechodné stavy
Pokud se toto podivné odmítání jídla objevilo z ničeho nic, je možné, že se váš pes cítí špatně, zvláště když je mu nevolno, ztrácí chuť k jídlu, pokud normálně nemá s jídlem žádné problémy, několik pamlsků může být vše, co mu jeho žaludek udrží po celý den.
 
Doufejme, že by se jeho rozbouřený žaludek měl za pár dní uklidnit a bude se hned zase vrhat ke své misce jako před časem. Pokud to trvá déle než pár dní a vy zpozorujete další podivné příznaky (zvracení, průjem, únava) pak je nejlepší poradit se se svým veterinářem a pokusit se odhalit problém.
 
 
Emocionální a behaviorální problémy
Emoce vašeho psa zde mohou hrát obrovskou roli, pokud jde o jeho zvyky při jídle, možná ne, pokud máte chamtivého čoklíka, který sní vše co má na dohled kolem sebe. Jiní psi se však mohou rozhodnout nejíst jídlo, pokud pociťují úzkost, stres nebo strach, ale přesto by mohli zvládnout chutný malý pamlsek.
 
Tato silná emocionální odezva může být vyvolána různými věcmi, například novými domácími mazlíčky nebo lidmi v domě, změnou rutiny, hlasitými zvuky a jednoduše dokonce tím, že koupíte psovi novou misku na jídlo. Doufejme, že se vše spraví a budou pokračovat v jídle, jakmile si konečně zvyknou na to, co je trápí.
 
Pokud jsou v domácnosti dva domácí mazlíčci, je možné, že jeden z nich je tak trochu nenasytný a snaží se ukořistit obě porce. Na to dbejte, aby oba mazlíčci jedli ze své misky. Pak to může dopadnout, že vaše druhé štěně během dne dostane pouze pamlsky, které dostane přímo od vás.
 
 
Jídlo je zkažené
Pokud vlastníte vyloženě žrouty, ty spapkají vše, co se najde v jejich misce s jídlem, bez ohledu na to, jestli je to staré, zatuchlé, páchnoucí nebo dokonce plesnivé. Ale co ti vybíravý? Ti pravděpodobně otočí čumák nahoru a odklusají od misky, pokud se jim zdálo cokoliv v nepořádku a místo toho raději počkají na nějaké pamlsky.
 
Pokud váš pes už nějakou dobu pojídá stejné krmivo, je dobré zkontrolovat balení a zjistit, kdy vyprší záruka. To se tolik netýká suchých krmiv, ale je to zvláště důležité, pokud krmíte syrovou stravou, protože se v ní usazují bakterie, které způsobují řadu problémů se žaludkem, pokud se váš pes požije jakékoli zkažené syrové maso.
 
 
Nemají rádi své jídlo
Někteří psi mohou být skuteční vybíravci, takže nemusí jíst, protože jim prostě nechutná jídlo, které před ně pokládáte. Zkuste změnit příchuť granulí nebo konzervy a vše může být spraveno.
 
 
02 
 
Mnoho pamlsků
Milujete, když váš miláček vrtí ocasem nebo se na vás podívá těma svýma psíma očima? Je skvělé dát svému pejskovi pár pamlsků, když něco udělal dobře, ne však, že vypadá krásně a roztomile). Možná jich rozdáváte příliš mnoho, takže nemají dostatečný hlad na hlavní jídlo.
 
To může platit zejména v případě, když jste se psem ve výcviku, protože je pravděpodobné, že během dne budete používat spoustu pamlsků, abyste své štěně vycvičili k dokonalosti.
 
 
Raději by snědli vaše jídlo
Někdy bychom raději snědli spoustu jídla, které pro nás není tak skvělé, než vyváženou zdravou večeři. A váš pes na tom může být stejně. Vaše večeře může pejskovi úžasně vonět (i když pravděpodobně bude obsahovat spoustu věcí pro něj nevhodných), takže možná vás jen zkouší a zdržují se sníst vlastní večeři v naději, že jim hodíte zbytky od stolu.
 
Psi dobře vědí, jak si se svýma štěněčíma psíma očima hrát s našimi emocemi, takže je snadné jim dát něco ze svého talíře ze soucitu a obav, pokud víte, že nejedli. A přesně o to jim jde!
 
Naši psi jsou velmi chytří a brzy si uvědomí, že pokud své jídlo nesní hned, budou mít šanci získat něco od vás.
 
 
Problémy se zuby
Jakýkoli druh bolesti zubů, vředu nebo infekce v ústech může způsobit, že jíst jim přivodí obrovskou bolest, to může být další důvod, proč váš pes může odmítat jídlo. Stále však mohou být schopni přijímat pamlsky, protože jsou to jen malé kousky.
 
Pochoutky mohou být obecně docela měkké, nebo dokonce dostatečně malé, aby je bylo možné spolknout jedním douškem, takže je mnohem snazší sníst než rozkousat misku s granulemi. Podívejte se svému psovi do tlamy a zjistěte, zda tam není něco v nepořádku. Pokud ano, okamžitě se dostaňte k veterináři, aby se problém okamžitě vyřešil.
 
 
Jak mohu přimět psa, aby jedl své jídlo?
Než se váš pes vrátí k chuti k jídlu, musíte se nejprve pokusit zjistit, co problém způsobuje a řešit ho. Pokud se tedy jedná o nový problém, jděte k veterináři a zjistěte, zda se nevyskytly nějaké zdravotní nebo zubní problémy, zvažte, kolik pamlsků váš pes denně dostane, podívejte se na složení jídla vašeho psa a dokonce se podívejte na své prostředí, změnilo se něco?
 
 
Vyzkoušejte nové jídlo
Vašemu psovi se nemusí líbit to, co je aktuálně v nabídce, takže nyní je čas vyzkoušet nové krmivo, které polechtá chuťové buňky vašeho pejsana. Také se ujistěte, že je miska vašeho psa čistá od starého jídla a zda je jeho jídlo stále čerstvé, pokud se jedná o náhlou změnu chuti k jídlu!
 
Váš vybíravý pejsan potřebuje něco s lahodnými, vysoce kvalitními ingrediencemi, kterým bude téměř nemožné odolat. Vyzkoušejte jakékoliv krmivo Magnum Dog Food, váš pejsek vás bude milovat.
 
 
Přestaňte rozdávat pamlsky a zbytky jídla od stolu
Ačkoli těm štěněcím psím očím je těžké odolat, musíte být přísným pánem. Potřebujete, aby se váš pes naučil, že dostane pamlsek, až když snědí večeři. Vychovávat psa je někdy jako vychovávat mimino!
 
Také zbytky stolů musí být zcela mimo, takže se ujistěte, že máte vše mimo jeho dosah. Jakmile si pejsek uvědomí, že nemá pamlsky, pravděpodobně se vrátí do misky s jídlem, jakmile bude mít hlad a přestane žebrat.
 
Nejdůležitější v tomto je být přísný a nekompromisní. Vezměte misku pokud jí nesní do 10 minut, nenechávejte mu jí do příštího krmení.
 
Nedávejte pamlsky náhodně, pouze pokud si pamlsek během tréninku skutečně zaslouží. Může být velmi frustrující snažit se zbavit tohoto zvyku, ale buďte trpěliví a nepodléhejte žádnému žebrání a roztomilosti!
 
 
Zkontrolujte své okolí
Pokud si myslíte, že tato ztráta chuti k jídlu je způsobena něčím v prostředí vašeho psa, musíte zjistit co to je a problém vyřešit. Pokud je to například jiný pes v domácnosti, který způsobuje problém, zkuste je krmit v oddělených místnostech, abyste se ujistili, že ve hře nejsou žádné taktiky a zastrašování.
 
 
Bude můj pes hladovět?
Ne, pokud je váš pes jinak zdravý a má dostatečný hlad, tak se nají. Psi mohou skutečně vydržet až 5 dní bez jídla, pokud se cítí dostatečně tvrdohlaví, ale samozřejmě nechceme, aby se to dostalo do tohoto bodu. Pokud od posledního jídla vašeho psa uplynulo více než pár dní, zamiřte k veterináři.
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz